Det skal være enkelt å bry seg.

i kategorien Fairtrade Publisert . Sist endret .

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv

FairtradeI forbindelse med årets Fairtrade - dag 10 mai ønsker vi å hylle de Fairtrade-merkede produktene som finnes på markedet og skape oppmerksomhet. Dette er en hyllest til fattigdomsbekjempende kvalitetsprodukter og påminnelse om at vi alle har et valg når vi handler.

Dagens vanskelige valg i butikken:

  • Skal vi raske med oss den vanlige kaffen og sjokoladen vi har kjøpt i alle år, eller skal vi prøve noen andre merker?
  • Er du en av dem som synes det er litt skummelt å kjøpe noe nytt?
  • Handler du de samme produktene år ut og år inn?

Millioner av småbønder og landløse arbeidere i den fattige delen av verden får ikke det de burde ha krav på selv om de jobber hardt: Nok til å brødfø familiene sine, sende barna på skolen og det lille ekstra for å kunne investere i bærekraftig utvikling. Er det noe vi bør bry oss om?

Når vi i Mandal går og handler i våre lokale butikker, så har vi et valg. Flere steder i byen vår selges det Fairtrade produkter som i tillegg til å smake godt, også har en etisk side.
Fairtrade er en non-profitt merkeordning på lik linje med for eksempel Svanemerket og Debio-merket. Fairtrade er altså ikke navnet på et selskap som selger og tjener penger på disse produktene.

Kjøper du Fairtrade –merka varer bidrar du blant annet til:

  • Småprodusentene er garantert en minstepris for varene sine som dekker produksjonskostnadene og gir en lønn de kan leve av. Når du velger Fairtrade sjokolade vet du at arbeiderne får forbedra sine arbeids- og levekår og selv kan ta styringa over egen framtid.
  • Plantasjene overholder nasjonale lover om minstestandarder for blant annet lønnsforhold, organisasjonsrett, legehjelp, boliger, arbeidsmiljø og menneskerettigheter.
  • Barnearbeid finner ikke sted.
  • Handelen foregår mest mulig direkte mellom produsent og importør. Dermed får produsenten en større del av kjøpesummen.
  • Produksjonen foregår også mest mulig miljøvennlig – flere av produktene er økologisk merka. Økologiske Fairtrade bananer inneholder for eksempel ikke rester etter sprøytemiddel slik som andre bananer ofte gjør.

JordklodenI Mandal kan du få tak i en rekke ulike Fairtrade merka kaffetyper, flere typer te, flere typer sjokolade, kakao, ulike krydder, hvitt sukker, brunt sukker, sukkerbiter, bananer, tørka frukt, iskrem og roser. Noen matbutikker har et par Fairtrade produkter å tilby, mens andre har flere slike produkter i sitt sortiment.

Vi i Fairtrade gruppa i Mandal kommune håper enda flere innbyggere har lyst til å velge annerledes neste gang de går i butikken for å handle. Lørdag 10.mai er verdens Fairtrade dag. Hvorfor ikke prøve et Fairtrade-produkt neste gang du handler? Vi oppfordrer også byens arbeidsplasser til å prøve ut Fairtrade kaffe og te. Kanskje vi får oss noen nye favoritter i tillegg til en litt bedre samvittighet?

Vi har alle et valg !!


Hilsen Fairtrade gruppa i Mandal kommune
Elisabeth Lindland - Claudia Effenberg - Lillian Auliff - Torgrim Olsen - Frank Omdal - Åse Wetrhus

Fairtrade

i kategorien Fairtrade Publisert . Sist endret .

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv

fairtrade logoBystyret i Mandal vedtok 21. juni 2007 at det skulle arbeides for at Mandal skulle bli en Fairtradeby. Vedtaket innebar blant annet at det må serveres Faitrade-merket kaffe og te til ansatte og på møter i Mandal kommune.

En styringsgruppe ble oppnevnt og skulle drive arbeidet med å oppfylle kriteriene for å bli sertifisert som en Fairtradeby. Mandal ble i januar 2010 sertifisert som en Fairtrade by.

Dokumenter Lenker
pdfVi vil bli en Fairtrade-by! Fairtrade - Max Havelaar
pdfBystyrevedtaket Initiativ for etisk handel
pdfKriterier for å bli en Fairtrade-kommune  
pdfArtikkel Lindesnes avis oktober 2008 Det skal være enkelt å bry seg
pdfArtikkel Lindesnes avis oktober 2009  
pdf300 000 tok Fairtrade-pause  
pdfSkolemateriale